8.הצעת חוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים

תאריך כתיבת פוסט 24.12.23

המצב הקיים: הוועדה מורכבת מ 9 חבריים ונדרשת תמיכת לפחות 7 מהם, לשם אישור מינוי שופט, בכלל זה שופטי בית המשפט העליון. 
חברי הוועדה כיום: שר המשפטים (יו”ר), שר נוסף, 2 ח”כ (נהוג 1 מהאופוזיציה, אך תחת ממשלות נתניהו חרגו מהנוהג), נשיא ביהמ”ש העליון ושני שופטים נוספים, 2 נציגי לשכת עורכי הדין. 
הצעת חוק – לתיקון חוק יסוד: השפיטה: הוועדה בחירת שופטי ביהמ”ש העליון תכלול 11 חברים: 3 שופטים (נשיא העליון ושני שופטי עליון שייבחרו על ידי חבר שופטיו), 3 שרים (אחד מהם שר המשפטים), 3 ח”כים מהקואליציה ושני ח”כים מהאופוזיציה. 
הצעת החוק מבקשת להעביר את הרוב הנדרש למינוי שופטים לרוב רגיל (6 חברי ועדה), כלומר להעביר שליטה מלאה במינוי שופטים לידי השולט בקואליציה, ללא צורך בהסכמת נציגי האופוזיציה ולגרוע חברות בוועדה את נציגי הציבור, מטעם לשכת עורכי הדין.
נגד
מינוי שופטים בג”ץ תלוי במפלגות השלטון, סידור עבודה למקורבים ולא להתמחות מקצועית.
חשש להטיית משפט.
השיטה הקיימת יצרה חסימת אפשרות לבריתות בין חברי הוועדה, לשם מינוי שופטים. למעשה בשיטה הקיימת, לא ניתן למנות שופט ללא הסכמת הקואליציה, או השופטים, או נציגי הציבור מטעם לשכת עוה”ד. רק לאופוזיציה אין השפעה שכזו.
בעד
מציעי ההצעה רואים בבחירות לכנסת כמנדט למינוי שופטי בתי המשפט, מתוך תפיסה כי על השיפוט להיעשות בהתאם ל”רצון העם”, המקבל את ביטויו בבחירות לכנסת.
מה לעשות: יש לדחות את הצעת רפורמה משפטית, שתעביר את השליטה ברשות השופטת, אל חברי הרשות המבצעת, שהם גם בעלי הרוב ברשות המחוקקת.
מה צריך לשנות: יש להגדיל תקנים בבתי המשפט ולמנות בהקדם שופטים.
המטרה: הפסקת עינוי הדין הנובע מהתמשכות ההליכים המשפטיים בישראל, על פני שנים.
מודרטור: רמי בליטנטל.. 
0
הצעת חוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים בעד\נגד

לַחֲלוֹק: